2000 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
Menü
Sepetim
Filtre
{{ CAT. NAME }}
Seçilen Filtreler
{{ SELECTED.TEXT }} ×
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE1_NAME }}
{{ FILTERS.VARIANTS.TYPE2_NAME }}
Marka
Model
{{ FILTER.NAME }}
Fiyat

MOBİLYA MENTEŞESİ

Hayatımızın her alanında kullandığımız mobilyaların bir araya gelmesi aslında büyük ve ince hesapların bir ürünüdür. Bu mobilyaları bir arada tutmak ve iki sabit objeyi birbirine bağlayarak hareket etmesini sağlamak menteşe adı verilen icat sayesinde olmuştur. Menteşe hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek bir basit makinedir. Evimizde, atölyemizde, ofisimizde ve aklımıza gelebilecek her yerde. Günlük hayatta karşımıza en çok mobilya menteşesi olarak kullanılan menteşe türü çıkar.

Günümüzde en çok madeni menteşeler kullanılır. Menteşenin icadı çok eski dönemlere dayanır. En eski menteşe örnekleri Mısır Firavunu Tutankamun'un mezarında yapılan çalışmalarda bulunmuştur.

 

MOBİLYADA AÇILI MENTEŞE KULLANIMI

O dönemlerde kullanılan menteşeler bu günkü gibi değildi elbette. Günlük hayatımızı kolaylaştırmaya yarayan birçok basit makinede olduğu gibi menteşede de çeşitli gelişmeler meydana gelmiştir. O günkü menteşeler çok daha büyük ve kaba bir görünüme sahip olmakla beraber iki parçadan oluşmaktaydı. Zaman içerisinde sanayileşmenin artması ve mevcut formdaki menteşelerin işlevini yitirmesiyle yeni türler ortaya çıksa da çalışma prensipleri genel olarak aynı şekilde.

 Günümüzde en çok kullanılan menteşe çeşitlerinin başında açılı menteşeler geliyor. Bu menteşeler genellikle gardırop, ayakkabılık gibi eşyaların kapaklarını sabitlemek için kullanıyor. Açılı menteşeler iki metal parçadan ibaret olmakla birlikte bunların sabitleme bölümünde çoğunlukla plastik malzemeler kullanılıyor. İki adet vida ile plastik malzemelere sabitlenen menteşelerin üzerinde ayrıca biri sabit olmak üzere iki vida daha bulunuyor.

 

 SABİT VİDANIN MOBİLYA KURULUMUNDAKİ KOLAYLIĞI

 Üzerinde sabit vidanın bulunduğu açılı menteşeler, mobilya menteşesi olarak kullanılır. Ana menteşeden ayrı halde bulunan vida sabitleme maksadıyla kullanılırken menteşe üzerinde sabit olan vida sabitlediğimiz kapakları ayarlamak için kullanılır. Bu vida kullanılarak söz konusu kapakların ileriye ve geriye doğru birkaç milim hareket ettirilmesi sağlanır. Bu şekilde kullandığımız mobilya kapağının ayarlanması sağlanmış olur.

 

 BAŞKA MENTEŞE TÜRLERİ NELERDİR?

 Bir başka menteşe türü ise alüminyum malzemeden yapılır. Bu ürünler alüminyum menteşe olarak adlandırılır. Bu ürünler birbirine geçmeli halde kullanılır. Alt ve üst parçası şeklinde bölünebilen menteşeler önce ayrı ayrı sabitlenecek objelere vida yardımıyla monte edilir. Daha sonra birbirine geçirilen menteşeler sayesinde iki nesne birbirine sabitlenerek açılır kapanır bir şekle dönüşür.

 Kapı menteşeleri diye adlandırılan tür ise küçük kapılarda kullanılır. İki ayrı parça halinde üretilen bu menteşeler bir mil vasıtasıyla birbirine bağlanır. Yine alüminyum menteşe çeşitlerinde olduğu gibi bu çeşitlerde de menteşe öncelikle iki farklı nesneye sabitlenir. Ardından bu nesneler birbirine yaklaştırılarak ortasından mil geçirilir. Bu şekilde sabitlenmiş olur.

 

 Boy Menteşe adı verilen başka bir menteşe türü ise uzun boylu kapılarda tercih edilen bir türdür. Piyano menteşe de denilen bu menteşeler, açılı menteşelerin yaygınlaşmasıyla kullanımı azalmış olsa da da yer yer kullanıldığı görülür. Bu menteşelere yaprak menteşe de denildiği görülür.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.